Какво лекува Хомеопатията?
Лечението с хомеопатия е много разпространено по света, най-вече в Индия, Англия, Франция, Русия и Германия. Хомеопатично лечение е строго индивидуално за конкретния пациент.Лечебният ефект се постига с минимални дози от лекарственото средство и не на последно място с пълна безвредност на използваните вещества. Лекува се причината за болестта, а не нейните последици. Важен е отделният човек в своята цялост – физика, емоции, психика. Всеки човек има собствен, неповторим начин на реакция в ситуациите, които преживява (”важно е не какво ти се случва, а как ти реагираш в ситуацията”), а протичащите процеси в организма са взаимосвързани.

Ето защо първоначалното интервю може да продължи час или повече, като се изясняват подробно всички оплаквания и усещания на пациента, заболяванията в семейството, начин на живот, личностни реакции и особености и др.Как лекува Хомеопатията?


Хомеопатичните лекарства са от минерален, животински или растителен произход. Произвеждат се по специална технология, включваща на всеки етап разреждане и потенциране. Поради липса на химични агенти в тях, хомеопатичните лекарства са абсолютно нетоксични и безвредни и предизвикват сигурно и безопасно лекуване. Те не водят до пристрастяване. Хомеопатичните лекарства са под формата на гранули или капки, които се поставят директно под езика. Те се произвеждат от фармацевтични компании, точно както и традиционните лекарства.Изискванията към производството им отговарят на точно определени нормативи. Съществуват две основни групи: – монопрепарати (съдържащи само едно активно вещество) – комбинирани препарати/специалитети (които са смес от няколко хомеопатични съставки) Те са за лечение на леки форми на остри заболявания. Могат да се дават и от фармацевт.

Монопрепаратите са ”истинската сила” на хомеопатията, но предписани след консултация с квалифициран лекар – хомеопат, който да прецени от кое точно лекарство се нуждаете в конкретния момент. Целта на хомеопатичното лечение е да възстанови цялостно както физическото, така и психичното и емоционално равновесие на човека. Хомеопатичните лекарства стимулират собствените защитни сили на човека. Този стимул ще помогне на болния организъм да възстанови загубената хармония, да достигне такова ниво на здраве, че да не се нуждае от често приемане на лекарства.


Как протича лечението?


В интервал от 20 минути преди и след приема на лекарството, не трябва да поставяте нищо в устата си (включително вода, цигари, дъвка и др.) това не се отнася за лечението на остри заболявания, особено при деца. Хомеопатичните лекарства се поставят под езика. По време на хомеопатичното лечение трябва да се избягва употребата на кафе, алкохол, черен чай, мента и продукти съдържащи ментол, евкалипт или камфор, тъй като те могат да попречат на действието на лекарството. Хомеопатичните лекарства са съвместими и с други видове лекарства, като преценката е индивидуална. Лекуващият хомеопат трябва да е информиран за всички лекарства, хормонални препарати, хранителни добавки и други, които приемате, както и за евентуални посещения при стоматолог.

В хода на лечението, меко и постепенно започват промени. Те са строго индивидуални. Някои пациенти преживяват период на благополучие и оптимизъм. При други, част от симптомите могат да се влошат за кратко време. Това е добър знак, че лекарството действа. Понякога се появяват симптоми на настинка, обриви или увеличение на някакъв вид секреции. Това е като ”прочистване” на организма. Поради това могат да се обадят за кратко някои стари Ваши симптоми. Те ще отминат сами и не изискват лечение. Те са важна част от лечебния процес, т.нар. ”хомеопатична криза”, която бележи началото на реакцията на организма, но не е задължителна при всички. Срокът на лечение зависи от индивидуалната реактивност, от дълготрайността на болестта, от злоупотреба с антибиотици, кортикостероиди, антидепресанти, както и от наличието на поддържащи причини. ”Всеки организъм реагира с най-оптималната за него скорост на излекуване. Срокът на лечение не може да се определи предварително. Необходимо е да бъде наблюдаван за известно време начина, по който Вашият организъм отреагира на хомеопатичното лекарство - стимул. В повечето случаи, едно бавно развиващо се страдание или такова, което съществува от години, няма да изчезне незабавно, макар че сравнително бързо може да се постигне подобрение. При острите състояния, може да се постигне сравнително бързо излекуване. Трябва търпение! Знайте, че всеки случай е различен и няма еднакви пациенти.

В дългосрочен план за Вас е много по-добре да бъдат отстранени както причината за болестта, така и нейните прояви, отколкото само временно да се потискат отделни симптоми.
Лекарствата се съхраняват на тъмно, далеч от силни миризми и лъчения.

Хомеопатичното лечение е най-ефективно когато: 1. болестта е функционционална, няма трайни органични изменения; 2. организмът е със запазена способност да реагира. В чисто практически план, има лекарства за спешни случаи и е добре да са в домашната аптечка. При нужда се вземат по 2 гранулки на 2-3 часа под езика и с подобрението се разреждат на 3-4 часа до изчезване на симптомите или докато се свържете с Вашият лекар. Количеството на гранулите и капките не е от съществено значение. Важно е да се прецени правилно честотата на приемите и разбира се – правилното лекарство. Не бива да се самолекувате или ако го правите – го правете докато се свържете с лекаря си. Вече разбрахте, че лекуваме човека, а не симптома, така че, ако искате да съхраните здравето си, поддържайте непрекъсната връзка с личния си лекар или педиатър и се консултирайте с хомеопата си. Това им е работата. А вашата е да бъдете отговорни към собственото си здраве. То е основно във Вашите ръце!


Кои заболявания се лекуват с хомеопатия?


За да има най-добри резултати от хомеопатичната наука, трябва да се обръщаме към хомеопат в ранните стадии на заболяването. Хомеопатията не е ограничена до определени заболявания, а е универсално приложима към всяка болест. Време е хората да бъдат информирани за ползите от хомеопатичното лечение за различни, често срещани заболявания. Хомеопатията може да помогне в 90% от заболяванията, които съществуват днес. Често се губи ценно време в ходене от специалист на специалист и хората се съветват с хомеопат само, когато нищо друго не е помогнало, а болестния процес е напреднал много. Хомеопатично лечение, приложено навреме, може да бъде благословия за боледуващото човечество!


Хомеопатията лекува:


Остри заболявания: настинки, ангини, ОВИ, болкови синдроми, бъбречни и коремни колики, подагрозни кризи, диарии, повръщания, обриви, травми, изгаряния, измръзвания и др. По голяма част от детските болести: шарка, настинка, треска, диария, дизентерия, колики, тонзилит, синузит, бронхит, пневмония, отит, астма, проблеми с никненето на зъбки. За разлика от антибиотиците и други алопатични лекарства, хомеопатичните лекарства не нарушават храносмлането и не засягат защитните сили на организма, не предизвикват алергии и други нежелани ефекти (но предписани от специалист – хомеопат). Самолечението за хронични и сериозни заболявания е нежелателно. Хомеопатията е ефективна при поведенчески и емоционални проблеми, често срещани при децата като – раздразнителност, твърдоглавие, фобии, чести избухвания и ”сцени”, деструктивност, смучене на палеца, гризане на нокти, нощно напикаване и др. Ефективна е също и при умствено и физически изоставащи деца. Хомеопатията е ефективна и при хронични заболявания: алергии, главоболие, сенна хрема, мигрени, проблеми на пубертета и климакса, косопад, стресов, неинсулинов диабет, кожни проблеми, пикочни инфекции, запек, хемороиди, артрозни промени, артериална хипертония, хормонален дисбаланс, храносмилателни проблеми при бебета, деца и възрастни, преди и след операция, при неврози, депресивни състояния, стресове от различно естество - психоемоционални сривове от разочарования, загуба на близък, смърт, бизнес загуби, тежки семейни неблагополучия, травми от детството, дългогодишно потискане. Поведенчески проблеми при деца и възрастни, задръжки в развитието, пристъпи на паника, тревожно безпокойство, страх от изпити, сценични изяви, снижено самочувствие и др. Неясни болестни състояния, когато всички изследвания са в норма, а пациента се чувства зле.